Een hypotheekadviseur inschakelen

Een hypotheekadviseur inschakelen

Zodra jouw bod op een woning is geaccepteerd, moet je zorgen voor een hypotheek. Om je hierbij te ondersteunen kun je gebruik maken van een hypotheekadviseur. Hij kan je helpen bij het maken van een goede keuze. Het is immers een behoorlijke, financiële beslissing die je moet maken. Benieuwd wat zo'n adviseur voor jou kan betekenen en wat dit kost? Je leest het in dit artikel. 

Wat doet een hypotheekadviseur? 

Je kunt een hypotheekadviseur inschakelen om persoonlijk advies, afgestemd op jouw unieke situatie, te krijgen. Hij kijkt of er schulden zijn, of je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en wat voor jou de voordeligste hypotheek is. Als jouw hypotheekadviseur samenwerkt met veel, of zelfs bijna alle aanbieders van hypotheken, zal hij je altijd voorzien van onafhankelijk hypotheekadvies

Er zijn verschillende soorten hypotheekadviseurs. Bekijk vooraf altijd welk soort adviseur je kiest. Kies je een adviseur in dienst van een bank, dan zal hij in de meeste gevallen alleen hypotheken van die bank kunnen afsluiten. Maar, werkt jouw hypotheekadviseur samen met een kleine hoeveelheid aanbieders, dan kan hij ook maar een beperkt aantal aanbieders afsluiten. Dan zijn er ook nog onafhankelijke financieel planners. Deze kunnen je alleen voorzien van advies en sluiten dan ook geen producten af. Je bent dus in de meeste gevallen het meest voordelig uit bij een onafhankelijk hypotheekadviseur, bijvoorbeeld een adviseur bij Univé.  

Hoe kies je een hypotheekadviseur? 

Is je bod op de woning geaccepteerd, dan ga je een hypotheekadviseur kiezen. Dat is vooral verstandig bij de aankoop van je eerste woning. Vergelijk meerdere adviseurs met elkaar en lees het dienstverleningsdocument op de website. Daar staat precies in wat de adviseur voor jou doet. Kijk ook welk soort adviseur het is. Daarnaast is het ook verstandig om een kennismakingsgesprek aan te vragen, dit is meestal gratis. Je kunt hierbij checken of je een klik hebt met jouw adviseur en of hij je goed begrijpt.  

De meeste hypotheekadviseurs rekenen met vaste bedragen. Je kunt dit vaak teruglezen in het dienstverleningsdocument. Gemiddeld genomen zit er voor de adviseur zo’n 20 tot 30 uur werk in. Rekent je adviseur met een uurtarief? Maak dan van tevoren duidelijke afspraken en laat het schriftelijk vastleggen. Verder kan het ook slim zijn om reviews te lezen. Zijn het positieve ervaringen of negatief? Je krijgt zo ook een kijkje in de werkwijze van de hypotheekadviseur en kunt zo bekijken of die werkwijze bij jou past. Je weet nu wat een hypotheekadviseur doet en hoe je een adviseur uit kiest. Succes met het regelen van de hypotheek!